2018-06-07

Ny forskning: Digitala produktupplevelser kan sudda ut gränserna mellan fysisk och digital handel

Pressmeddelande7 juni 2018

Handeln har idag stora utmaningar. Fysiska butiker lägger ner samtidigt som e-handel brottas med felköp, returer och utländsk priskonkurrens. Nu visar forskning från Handelshögskolan i Stockholm att digitala verktyg för interaktiv visualisering av produkter kan vara nyckeln till att få grepp om problemen.
– Kunden idag vill inte ha någon skillnad mellan fysisk och digital handel. Digital visualisering blir ett viktigt steg i att sudda ut gränserna däremellan, säger Carl-Philip Ahlbom, forskare på Center for Retailing vid Handelshögskolan.

Under våren har forskare på Handelshögskolan i Stockholm undersökt hur kundens köpupplevelse påverkas med stöd av digital produktvisualisering.
I studiens första fas jämfördes en vanlig produktsida med med en fiktiv sida där kunden kunde interagera med produkten och testa dess funktioner i 3D direkt i e-butiken. Starka effekter syntes på flera aspekter, såsom köpvilja och produktens uppfattade kvalitet.
– Resultatet visar att digitala visualiseringslösningar har potential att bli något riktigt stort som hjälper till att förflytta retailbranschen framåt. Det blir en helt ny konsumentupplevelse både inom e-handeln och fysisk handel, säger Carl-Philip Ahlbom.

Interaktion skapar engagemang och ökar förståelsen

I studien användes 3ngage, ett verktyg för digitala interaktiva produktupplevelser på webben. Kunderna kunde handskas med produkten direkt på e-handelssidan, istället för att bara titta på bilder. De kunde vrida på produkten, öppna den, se hur tillbehören sätts ihop och testa dess olika funktioner. Forskningen visade att det ökar intresset för varan, vilket ger mervärde både för konsumenter och handlare.
– Vi vill att kunderna ska kunna komma närmare produkten. Som när man tar ner en produkt från en butikshylla för att klämma och känna på den, fast online – utan VR-glasögon, appar eller plugins, säger Thomas Krotkiewski, VD på Spook AB som utvecklar 3ngage.

Mer bilder, filmer och information finns i vårt pressrum på MyNewsDesk samt på 3ngage.se

Om Carl-Philip Ahlbom: Carl-Philip är doktorand i butiksmarknadsföring och bedriver forskning i samarbete med företag som H&M och ICA på Center for Retailing vid Handelshögskolan i Stockholm.

Om Spook: Spook AB är ett svenskt konsultbolag inom digital marknadsföring och produktion. Spook utvecklar 3ngage sedan oktober 2016. 3ngage är en plattform för att skapa och publicera interaktiva produktupplevelser som kan visas i alla typer av webbplatser i stor skala.

Kontaktpersoner
Spook AB: Thomas Krotkiewski, VD. tel: 0708-201972, thomas@spook.se
Center for Retailing, Handelshögskolan i Stockholm: Carl-Philip Ahlbom, Doktorand.
tel: 08-736 94 56, Carl-Philip.Ahlbom@hhs.se